Intézményrendszer
Intézményrendszer

Intézményrendszer

Perinatális (neonatális) intenzív centrumok

2015.08.18.

A magzat egészséges fejlődésének és problémamentes megszületésének elősegítése a várandósság alatti vizsgálatokkal kezdődik. A szűrővizsgálatok mind arra irányulnak, hogy feltárják azokat az esetleges elváltozásokat az anyában, melyek hatással vannak a magzat fejlődésére, illetve hogy feltárja az esetleges magzati elváltozásokat. A kötelező szűrővizsgálatokon túl számos választható vizsgálat is elérhető a kismamák számára. A várandósság alatt felismert anyai és magzati betegségek, elváltozások, rendellenességek meghatározhatják azt, hogy az anya hol, melyik intézményben fogja megszülni gyermekét. Vannak betegségek, melyek nem indokolnak intenzív újszülöttellátást, ilyen lehet egy gyógyszeresen jól karban tartott anyai magas vérnyomás, vagy diétázó, normál vércukorszintű gesztációs diabétesz (terhességi cukorbetegség). Bizonyos anyai és magzati elváltozások, betegségek esetén már a várandósgondozás is speciális intézményben történik. Ilyen lehet az inzulinfüggő diabétesz, az anyai vér-, illetve fertőző betegségek. Ha a várandósgondozás során olyan magzati elváltozásra derül fény, mely intenzív ellátást tesz szükségessé, mindenképpen olyan szülészeti intézményt válasszunk, ahol ez megvalósulhat. Ezeket az osztályokat perinatális intenzív centrumnak (PIC), vagy neonatális intenzív centrumnak (NIC) nevezik, ezek egymás szinonimái. Itt nemcsak a szülés körüli időszakban kialakult kórállapotokkal, betegségekkel küzdő kis betegeket látják el, hanem azokat is, akiknek fejlődési rendellenességük, a szülés előtti időszakban kialakult fertőző betegségük van, vagy a szülés alatt keletkezett kórállapot. Ezek a centrumok speciális intenzív osztályok, ahol a felszereltség és a szakemberek speciális képzettsége lehetővé teszi, hogy a kis betegek lehetőleg maradványtünetek nélkül kerüljenek haza.

Gyermekjóléti szolgáltatás

2015.08.12.

A gyermekvárás, gyermekszületés az egyik legcsodálatosabb dolog az életben. Tele tervekkel, elképzelésekkel, hogy hogy alakítja a szülő a család életét, a gyermek nevelését. Az, hogy a gyermek nevelése, gondozása hogy történik a családban, nagyrészt azon múlik, hogy a szülőket hogy nevelték, milyen nevelési mintákat tanultak a saját szüleiktől.

Magyarországon a gyermekvédelmi törvény, hivatalos nevén Törvény a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról” tartalmazza azokat a szabályokat, melyek segítik a gyermek jogainak és érdekeinek érvényesülését, és a szülői kötelességek teljesülését. Gondoskodik a gyermek veszélyeztetettségének megelőzéséről, megszüntetéséről, illetve ha a gyermeket a szülei bármilyen okból nem tudják nevelni, a szülői gondoskodás pótlásáról. Segítséget nyújt a gyermekvédelmi gondnokságból kikerült fiatal felnőttek társadalmi beilleszkedéséhez.

A törvény rendelkezik a gyermekek védelmének rendszeréről, valamint azokról az ellátásokról, melyek a gyermekek gondozásához kapcsolódnak. Ezek lehetnek pénzbeli ellátások, személyes gondoskodást nyújtó ellátások, gyermekjóléti alapellátások és szakellátások, de ide tartoznak a hatósági intézkedések is.

Gyorslinkek