A gyermek fejlődése
A gyermek fejlődése / 9–12 hó / Önkiszolgálás
Önkiszolgálás

Egészséges gyermek 9 hónaposan

  • A szájához tartott pohárból inni kezd, ajkai a peremre zárulnak.
  • Ha van cumisüvege, azt önállóan tartja.
  • Tányérjából darabos ételt önállóan eszik, majszol.
  • Az állkapocs és ajakmozgás elkülönül, az ajakzárás kialakult.
  • A kezdő rágásminta kialakult, a nyelv oldalra is tud mozogni.
  • Együttműködik, és segíteni próbál amikor öltöztetik, vetkőztetik.

9 és 12 hónapos kor között

Ebben az életkori szakaszban a gyermek látványosan elindul az önállósodás útján mind az étkezés, mind az öltözködés terén, de ebben a szakaszban még nagy szüksége van a közvetlen segítségünkre, közreműködésünkre. Sok idő és türelem kell a részünkről, de megéri a befektetést, mert később jócskán megtérül.

Az étkezésnél ebben az életkorban már önállóan kezdik használni a kanalat és a poharat, de még felügyelet mellett, sok segítséggel. Az öltözést, vetkőzést is mi végezzük, de egyre több önálló mozdulatot várhatunk el a gyermektől. A vetkőzés mindig könnyebb, így egyéves korára egyszerűbb ruhadarabokat már megtanul levenni magáról, például sapkát, kesztyűt, zoknit.

A gyermek gondozása közben egyre lényegesebb, hogy már érdekelt legyen abban, ami vele történik. Ha nem kell sietnünk, fontos, hogy hagyjunk időt a gyermeknek, és biztassuk együttműködésre az öltözködésnél, vetkőzésnél.Érdemes megvárni, hogy kihúzza vagy kinyújtsa a kezét, mikor pulóvert adunk rá, vagy adja és tartsa a lábát, amikor nadrágot vagy cipőt húzunk, működjön együtt azokban a helyzetekben, amikor vele foglalkozunk.

Az étkezéseknél és az ivásnálaz önállósodás felé vezet, ha engedjük a gyermeknek, hogy egyedül használja az eszközöket. Természetesen nem fog egyből maszatolás nélkül sikerülni, ezért inkább az előkészületekre fordítsunk több időt: válasszunk nagyobb méretű, vízhatlan, esetleg peremmel ellátott előkét, készítsünk oda törlőruhát, szalvétát. Nem baj, ha még leesik a falat, kilöttyen a víz a pohárból, vagy mellécseppen a kanálról az étel, olyan helyet biztosítsunk a gyermeknek, ahol könnyen takaríthatunk majd – ne törjük le a kicsi próbálkozásait. Ezek a mindennapi események naponta többször ismétlődnek, így remek alkalmat kínálnak a gyakorlásra, és a gyermek gyorsan ügyesedik. Az is fontos, hogy ha már tud ülni, egyre többször étkezzen a családdal együtt az asztalnál. Amikor megetettük, kaphat még falatkákat, kenyérhéjat, és amíg ezeket majszolja, ő is részese annak a közösségi helyzetnek, amit a család együtt étkezése jelent.

Gyorslinkek