A gyermek fejlődése
Hallás

Egészséges gyermek 6 hónaposan

  • A hangok forrását odafordulással keresi (kivéve, ha az a háta mögül érkezik).
  • Párbeszédszerű hangadásba bevonható (azaz hallgat, amikor beszélnek hozzá, és hangokat ad, amikor a felnőtt elhallgat).
  • Élvezi a hangadást, hosszasan játszik a saját hangjával (azaz 2-3 különböző hangból álló szótagot dallamosan, változó hangerővel ejt, pl. mba, ábűű, pamááá, adu geee, gaaajhabűűű stb.)

6 és 9 hónapos kor között

A baba hallása ebben az időszakban sokat finomodik. Az arcokhoz hangot tud kötni, felismeri a közeli hozzátartozók hangját. Megtalálja a hangok forrását már majdnem minden irányból. Ahogyan fejlődik az egyensúlya, úgy lesz képes arra, hogy a háta mögül érkező hangokat is beazonosítsa, megkeresse azok forrását. Az a baba, aki tudja, hogy a tárgynak, aminek a hangját hallja, lennie is kell valahol, az keresni fogja ebben az időszakban. Nagy kedvencük lesz a zajkeltés: lelkesen püfölnek minden tárgyat a talajhoz vagy most már egymáshoz is. Nagyon szeretnek zenélő eszközöket is működtetni. Tevékenységüket elkezdik hangadással kísérni.

Kihallják a nevüket a környezet zajai közül, és oda is fordulnak (no persze, ha nem túl elfoglaltak). Nagy kedvencükké válik a „beszélgetés”. Amikor beszélünk hozzájuk, akkor csendben tudnak maradni, és figyelnek. A jól halló babák általában olyan vagy nagyon hasonló hangzást adnak vissza, mint amit a felnőtt mondott nekik. Kilenc hónaposan már megfigyelhető lesz, hogy ha vált a felnőtt a hangsorban, akkor a baba is vált. Pl. „ejtetete” – „ejtetete” a válasz; „bobobobo” – „dodododo” szól a hasonló hangsor.

Amellett, hogy értelmes szavakat mondunk neki, fontos, hogy gügyögjünk és gagyogjunk is a babához, ismételjük, amit mond, és kicsit alakítsunk is rajta, hogy észrevegye és utánozza azokat, tanulja meg megkülönböztetni őket (pl. mimimi-tititi-tututu). Ezek a játékok készítik és segítik elő a beszéd indulásakor a hangok helyes felismerését, megkülönböztetését.

A hangot adó játékeszközök kikerülhetetlenek, de ha lehet, olyat válasszunk, aminek a hangja kellően tiszta dallamú, és nem játssza az adott zenét túl hosszan. Érdemes még az áruházban kipróbálni.

A babák számára kialakított hangszerek hangja sokkal természetesebb, és a kicsi kézhasználatát is fejleszti, nem utolsósorban jó közös móka együtt ütni egy egyszerű mondóka ritmusát, vagy együtt énekelgetni. A közös mondókázás, énekelgetés üdítő, boldog együttlét, melynek során finomodik a kicsi hallása. A dallamokat a baba megjegyzi, és néha magányos tevékenysége közben is dúdolgatni kezdi. Így idézik meg maguk számára a velünk töltött idő biztonságát.

Ha arra leszünk figyelmesek, hogy hat hónapos kora körül vagy azután bármikor a baba kevesebb hangot ad, vagy ha hosszabb ideig csak a nagyon hangos játékokkal szeret játszani és ez háttérbe szorít más felfedező tevékenységeket, valamint mindig hangosan jelez, kiabál, akkor egy hallásvizsgálatot érdemes elvégezni.

A krónikus fülgyulladás nagyon alattomos betegség, és a nem megfelelően kezelt betegség súlyos halláskárosodást okozhat. Ha gyakran fáj a baba füle, akkor esetleg annyira hozzászokik már, hogy nem jelzi fájdalmát fülének érintgetésével, fejének ütögetésével. Jelzés értékű lehet, ha kevesebb hangot ad, nem válik dallamossá a hangja, vagy a hangzói nem gyarapodnak.

Ha a baba párbeszédes játék során nem tud csendben várni, annak oka lehet az is, hogy nem hallja, mikor következik ő. Ez is intő jel a hallásával kapcsolatban, ilyenkor forduljunk orvoshoz!

Gyorslinkek