A gyermek fejlődése
A gyermek fejlődése / 6–7 év / Önkiszolgálás
Önkiszolgálás

Egészséges gyermek 6 évesen

  • Önállóan felveszi és beköti a cipőjét.
  • Önállóan öltözik.
  • Önállóan fésülködik.
  • Önállóan mosdik, törölközik.
  • Evőeszközzel önállóan, tisztán eszik.
  • Kancsóból kis segítséggel önt.
  • Ételt a tálból kis segítséggel mer.
  • Segít a terítésben, mosogatásban, más házimunkákban.

6 és 7 éves kor közöt

Amennyiben az önkiszolgálásban eddig fokozatos, mindig életkorának megfelelő lépéseket tett a gyermek, mostanra kialakult alkalmassági élménye, nagy önbizalommal tölti el, hogy a legtöbb esetben nem szorul rá szülői segítségre. Ez jó élmény neki, „én mindent meg tudok csinálni, amit akarok” állapotba kerül, mely serkenti a fantáziában megjelenő újabb és újabb ötletek megvalósítását. Ez az „alkotókész” állapot sok újdonságot is hozhat az önkiszolgálás terén, például a fürdés önállósodását, a ruhák önálló kiválasztását, a terítést, stb. A legfontosabb mégis az, hogy összességében képes átlátni és rendezni az őt körülvevő teret, és megfelelő módon alkalmazkodni az abban bekövetkező változásokhoz. Már képes elviselni, sőt megérteni, hogy vannak olyan helyzetek, melyekben egyes szükségleteit nem lehet azonnal kielégíteni, így lehetővé válik, hogy az iskolában az órán nyugodtan tudjon figyelni, és a szünetre időzítse a szükségletek kielégítését.

Fontos, hogy teret adjunk  a gyermek önállóságának, még akkor is, ha nem mindig tökéletes a végeredmény, például fürdéskor vagy az asztal megterítésekor. Engedjük, hogy egyedül végezze el a gyerek a cselekvéssort, amikor kész, közösen ellenőrizzük az eredményt, megbeszélve, később mit kellene majd másként csinálni. Az így befektetett energia és idő hosszú távon megtérül, hiszen a gyermek meghálálja a figyelmet, és igyekszik egyre pontosabban megcsinálni a bizalommal átadott feladatot.

A szükségletkielégítés késleltetése olyan képesség, melyet rendszeresen gyakorolni kell ahhoz, hogy a mindennapi életben alkalmazhatóvá váljon.

A szülők mindent és a lehető legrövidebb idő alatt szeretnének gyermekeik számára nyújtani. Nemcsak a kiszolgálás, hanem a vágyak teljesítése terén is. Nyilván, ha egy gyermek szomjas, akkor is tud pár percet várni az innivalóra. Ugyanígy szelíden segíthetjük a gyermeket abban, hogy képessé váljon más szükségletei kielégítésére is kicsit várni, valamint szükségletei és vágyai között különbséget tenni. Például ha éhes, akkor nem a csoki a megoldás, még akkor sem, ha az esetleg könnyebben elérhető és jobban vágyott; vagy például attól, mert a kislány az ujjatlan ruhát szeretné felvenni, nem arra van szüksége, amikor odakint hideg van. Ezekben az esetekben kedvesen, teljes nyugalommal mondhatjuk, hogy idáig nem terjed a gyermek önállósága, hiszen bár képes önállóan cselekedni, nem képes a következményeket még belátni.

Gyorslinkek