A gyermek fejlődése
Látás

Egészséges gyermek 2 évesen

  • Szívesen firkál homokba, porba, papírra.
  • A látása vezérli a felfedezést.

2 és 2,5 éves kor között

A látási észlelés és figyelem fejlődik ebben a korszakban, és a kicsik figyelme nemcsak a tárgy vagy a kép egészére, hanem a részekre, apróbb elemekre irányul, azokat böngészi, és figyelmesen, hosszan nézegeti a tárgyak vagy a képek részleteit. A távolban is észrevesz olyan eseményt vagy nagyobb tárgyat, amire felhívják a figyelmét, de ezt még csak hosszabb ideig nézve tudja a teljes látványtól elkülöníteni.

A részletek megfigyeléséhez jó szórakozás a „böngészőkönyvek” nézegetése. Most már érdemes olyan könyveket kínálni a kicsinek, amelyekben események jelennek meg egy-egy oldalon. A családi fotóalbum nézegetésekor már az ábrázolt személy vagy esemény részleteit is érdemes neki megmutatni, megkerestetni. vele ezeket. A séták alkalmával a nagyobb tárgyakat, mint a hintát a játszótéren vagy a nagy mászókát, esetleg a parkbeli köztéri szobrokat érdemes a kicsi mellé guggolva, messziről megnézni, együtt megkeresni rajtuk a részleteket, például ki hintázik éppen, ki üldögél a mászóka tetején, esetleg a szobor karjában lévő kivont kardon ülő madarat megnézni. Elmehetünk a pályaudvarra, esetleg a felüljáróról nézhetjük az állomást elhagyó szerelvényeket, vagy figyelhetjük a buszokat, taxikat, esetleg egy építkezés munkagépeit. Ámulva figyelik ezeket a kicsik, és örülnek, ha a részleteket felfedezik.

A látási figyelem és észlelés terén esetleg megfigyelhető, hogy a kicsi átsiklik a részletek felett, két hasonló tárgy vagy kép között nem tesz különbséget. A képek részleteinek megfigyelését gyakorolni kell, kezdetben a térben nagy tárgyakkal, majd a síkban (pl. könyvben), képeken. Ehhez segítség még, ha fényképet néz, amin az ábra olyan, mint az igazi tárgy vagy személy. Ebben a korban kb. A5-ös, maximum A4-es méretű felületet tudnak kellő figyelemmel áttekinteni.

Figyelni kell arra, ha közel hajol a képekhez, vagy túl közel megy a tárgyakhoz, személyekhez, hogy azokat jobban lássa – ebben az esetben ellenőriztetni kell a gyermek látásélességét.

Gyorslinkek