A gyermek fejlődése
Látás

Egészséges gyermek 15 hónaposan

  • Apró tárgyakat összetett háttér előtt is észrevesz.

15 és 18 hónapos kor között

Egyre finomabb részleteket vesznek észre, még egy kicsi koszfoltot is megvizsgálnak a mintás szőnyegen. Érdekessé válnak számukra fényképen is a részletek, már észreveszik a családi fotón a kutyust vagy a triciklijüket, nagypapa szemüvegét, stb. Elkezdi érdekelni őket a könyvekben is a böngészés, vagyis egy képen egy részlet megkeresése, például a sétáló maci kalapján a masni vagy a felette repülő pillangó.

Még mindkét szemükre aktívan szükségük van, hogy egyensúlyukat megtartsák. Ha eltakarják az egyik szemüket, még ülve is megbillennek.

Az érdekes néznivalók lekötik a figyelmüket. Előkerülhet a diavetítő, ami nagy élmény lehet az egész családnak. Néhány gyerek már szívesen hallgat végig rövid, mesés történeteket. Más gyerekek ehhez esetleg még türelmetlenek, ilyenkor a vetítő fényének segítségével árnyjátékokat játszhatunk. Csodálkozva szokták megfigyelni saját árnyképük mozgását a falon, ha mögülük vetítünk a falra.

A tükör nem csak jó játék, de a szemek tornájára is alkalmas a benne tükröződő világot szemlélve. Mélységet, távolságot észlelnek benne, a világ megkettőződik, stb. Ha lehet, legyen olyan nagy tükör a lakásban, amiben a kicsi láthatja magát mászkálása, járkálása közben. Nézegetheti magát benne, illeghet-billeghet előtte, érdekes neki az, hogy „valaki” ugyanazt csinálja, amit ő. Még el is bújhat, és visszakukucskálhat, vajon ott van-e még a „másik”? Ha erre nincs otthon lehetőség, számtalan helyen találhatunk már erre alkalmat, akár áruházakban, bevásárlóközpontokban, de a kirakatok üvegei is kitűnőek erre a célra.

Eleinte figyelnünk kell rájuk, mert hajlamosak a tükörbe „rohanni”, belenyúlni egy érdekes játékért, beüthetik a fejüket, mert arra indulnak tovább.

Ha a baba többszöri tapasztalat után is nekimegy a tükörnek, kérjük a védőnő vagy a gyermekorvos tanácsát.

Ha túl közel hajol a gyermek a tárgyakhoz vagy a könyv lapjaihoz, akkor valószínű, hogy nem látja jól azokat. A képek nézegetéséhez nemcsak éleslátás szükséges, hanem az is, hogy a részleteket és az egészet jól átlássa a gyermek. Azoknak a kicsiknek, akik nem nézegetnek képeskönyvet, rajzoljunk egy lapra nagy méretben vastagabb filctollal kontúrozva egyszerű képet. Például egy autót, ami akkora, hogy kitölti az egész lapot – később fokozatosan lehet a lap méretét kettéhajtva csökkenteni, változtatni a színeket.

Rajzolhatunk több egyszerű képet (labda, autó, hinta, szék stb.), és a lapokat lefűzhetjük, így lesz a kicsinek egy saját, néhány lapból álló könyve. Ezeket később ki is színezheti, és lehetnek kisebbek vagy kicsit összetettebbek is a figurák. Egy-egy képhez egyszerű dalocskát vagy mondókát is költhetünk, például egy pöttyös labdához: Itt vannak a pöttyök, pitty-pötty, pitty-pötty.

Ha arra leszünk figyelmesek, hogy a kicsi óvatosabban jár-kel a lakásban, a szabadban nem iramodik el mellőlünk, az ülés helyett inkább lehasal, és úgy nézi, amit csinál, akkor forduljunk szemészorvoshoz. 

Gyorslinkek