A gyermek fejlődése
A gyermek fejlődése / 12–15 hó

Szocializáció

Egészséges gyermek 12 hónaposan

  • Ha valamit szeretne megkapni, amit nem ér el, akkor mutatóujjával rámutat a tárgyra.
  • Humorérzéke kezd megjelenni.

12 és 15 hónapos kor között

A kiegyensúlyozott személyiség alakulása érdekében is fontos, hogy a kicsi tudjon nevetni. Értelmi képességeinek fejlődésével párhuzamosan már képes lesz olyan eseményeken is derülni, amelyeknek szemlélője, és nem átélője.

Ragaszkodását, szeretetét játéka közben is kezdi kifejezni, ölelgeti a kedvenc kis állatkáit, testvérét, ha van, odabújik időnként szüleihez, szeret ágyba vinni valamilyen kedvencet.

Az esti mesélések, ha eddig még nem így történtek, a gyermekről szóljanak!

A gyermek érzéseit, gondolatait, vágyait tükrözzék vissza, úgy, hogy azokat elmondják helyette. Például, ha nyújtja a karját, akkor mondják neki: Szeretnéd, ha felvennélek? Gyere, felveszlek!

Fontos, hogy a gyermeknek legyen sok lehetősége a tágabb család, a baráti társaság tagjaival is találkozni.

A testrészek mutogatására, gyakorlására a legjobb alkalom az öltözködés és a fürdés. Ne hagyjuk ki a mindennapi nagyszerű lehetőséget a gyakorlásra. A testrészek közül először a kezeket, lábakat, majd a fejet, az arcon lévő szemeket, orrot, szájat, a füleket szokták tudni megmutatni a gyerekek. Azonban ebben is felszínre kerül egyéniségük, mert van akinek a pocakja a legfontosabb, vagy a kisfiúknak a fütyije. A lényeg, hogy magát, és pár testrészt magán a korszak végére meg tudjon mutatni.

A szocializáció és énfejlődés terén tapasztalt elmaradások vagy lassabb fejlődés általában más területek, elsősorban a gondolkodás és az alkalmazkodó viselkedés fejlődésének lassulásával jár együtt. Ennek támogatásához ennek a területnek a javaslatait vegyék figyelembe! Szélsőséges viselkedésbeli zavarok esetén pszichológus segítségét javasolt kérni.

Gyorslinkek