A gyermek fejlődése

Hallás

Egészséges gyermek 12 hónaposan

  • Ha a nevén szólítják, akkor odafordulva a kérdező szemébe néz.
  • Dallamra ringatózik.

12 és 15 hónapos kor között

A hallás minősége, a hallási figyelem fog ebben az időszakban fejlődni a gyermekek tevékenységei közben. Számtalan formában tanulnak különbséget tenni a hangok között. Két, egymáshoz hasonló hangzású tárgy hangját még nem tudják megkülönböztetni, de felfigyelnek a hangokra, megkeresik azok forrását, és ellenőrzik a találatot a felnőttek visszajelzésével. Olyan játékokat is játszanak, amiben a hangok azonosságát maguk figyelgetik. Például, ha találnak egy zenélő eszközt, akkor keresnek egy másikat is (ha van persze), vagy ha kopogtatnak egy tálon, akkor keresnek egy olyan dobozt is, melyen hasonló a hangzása az odaütögetésnek.

A hangadásaik is egyre változatosabbak lesznek, elindul a „beszédszerű halandzsázás”, amelyben akár már egy-egy értelmes szó is felfedezhető lesz. A beszéd alakulásához szükséges, hogy önmagát is jól hallja. Saját hangját azonban nem tudja olyan pontosan hallani később sem, mint a felnőttekét, ezért nagyon fontos, hogy tisztán, a szavakat helyesen ejtve beszéljünk a gyermekhez.

A legfontosabb feladatunk ekkor, hogy a hallási figyelmét gyakorló kicsinek megadjuk a visszacsatolást. Fontos elmondani, mit hallott, megnevezni a hangot adó tárgyakat, és lényeges a tárgyak neveit a szövegből kiemelten is kimondani, megismételni. A hallás finomításában elsősorban az emberi hang, az édesanya éneke ad segítséget. Ha úgy érezzük, hogy nem tudunk szépen, tisztán énekelni, akkor látogathatunk zenés foglalkozásokat.

A minimális halláscsökkenést az okos kisbabák el tudják titkolni, ezért érdemes a következőkre figyelni.

  • Intő jel lehet, ha még mindig leginkább a hangos játékszereket keresi, vagy felfedezése ezzel az érzékszervvel fokozottabban fennmarad.
  • Ekkor már minden irányban keresnie kell a babának a hang forrását, nem elég, ha felfigyel a hangra. Ha nem keresi, a hallás szempontjából ez azt jelenti, hogy nem érzékelte, merre van a tárgy, ami a hangot adta.
  • Ugyanígy észre kell venni, ha a neve hallatán ugyan felemeli tekintetét, de nem arra a személyre néz, aki szólt hozzá. Ez azt jelenti, hogy nem tud különbséget tenni a különböző emberek hangszínei között.
  • Önmagában is figyelemfelhívó, ha kevés hangot ad, vagy hangzói nem bővülnek, nem színesednek.
Gyorslinkek